GRIGORJEV kertoo käyvänsä tätä nykyä aiempaa harvemmin Suomessa, noin kahdesti kuussa. Tällä kertaa hän aikoo ajaa Rovaniemeltä yöksi ystäviensä luokse Kemijärvelle ja palata Venäjälle jo seuraavana päivänä. Paluumatka on huomattavasti nopeampi, sillä Sallan rajan kautta voi ylittää rajan Suomesta Venäjälle.

Hän kertoo avoimesti tukevansa Venäjän hallitusta.

”Ymmärrän että tämä (sota Ukrainassa) oli hallituksellemme pakkoaskel. He käyttävät harkintaansa ja tietävät paremmin. Uskon, että tämä kaikki on vain politiikkaa. Tietysti aina pitäisi pyrkiä ratkaisuun neuvottelemalla, mutta jos se ei onnistu, ei voi mitään”, Denis Grigorjev sanoo.

Hän katsoo, että konflikti kypsyi kauan ja lopulta Venäjä vei sen sodaksi pakotettuna ja provosoituna.

”Joka tapauksessa, jokainen sota päättyy neuvotteluihin ja toivon että tämä päättyy mahdollisimman pian. Haluan, että kaikki palaisi entiselleen, mutta kuten jokainen kunnon patriootti, tuen tietysti hallitustani”, hän sanoo.

Suomalaisten tuttaviensa kanssa Grigorjev ei puhu sodasta. Hänen mukaansa Venäjän Karjalassa enemmistö ihmisistä tukee ”tätä tarinaa”. ”On myös kiihkeitä vastustajia, mutta he ovat vähemmistössä”.

Tällainen kannanotto Suomeen matkaavalta venäläisturistilta ei ole mitenkään poikkeuksellinen. Moni venäläinen ja myös jotkut suomalaiset yrittävät pitää yllä narratiivia siitä, ettei Suomeen matkusta sellaiset venäläiset, jotka tukevat Putinin hallintoa vaan ne, jotka ovat eri mieltä. Tämähän ei pidä lainkaan paikkaansa eikä sekään, etteivät venäläiset uskalla sanoa, mitä mieltä oikeasti ovat. Tässäkin jutussa osa matkustajista ei antanut haastattelua lainkaan, joten pakko ei ole edes antaa Venäjän hallintoa kannattavia lausuntoja. Suomen myöntämät turistiviisumit venäläisille voitaisiin hyvinkin perua.